0299 75 02 68 info@leefomgeving.com

Bureaucratie

Over digitale bureaucratie gesproken. Een poosje terug zag ik de film ‘I, Daniel Blake’ in de bioscoop waarin een 59-jarige meubelmaker wordt gevolgd die door een hartinfarct voor het eerst in zijn leven hulp nodig heeft van de staat. Hij wordt van het kastje naar de muur gestuurd en moet dealen met de bureaucratische rompslomp van het hedendaagse Groot-Brittannië. De film heeft een prijs gewonnen op het Filmfestival van Cannes; het is een echte aanrader.

Wachtlijsten

Wanneer ik voor dit artikel de uitspraak ‘van het kastje naar de muur gestuurd’ google, krijg ik veel zoekresultaten vanuit de zorg; mantelzorg, ouderenzorg, jeugdzorg of zorg voor een kind met ADHA. Het lijkt als of veel mensen in Nederland ervaren dat zij voor het aanvragen of regelen van passende zorg veel heen en weer worden gestuurd tussen instanties. Maar dit gebeurd niet alleen in de zorg, probeer maar eens iemand aan de telefoon te krijgen van Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) of je week-
Ov om te zetten in een weekend-Ov. Wil je iets aanvragen of ergens vanaf dan dien je daar eerst een waslijst van gegevens voor in te vullen, formulieren te ondertekenen om vervolgens op een wachtlijst te staan. Als je pech hebt sta je dan op de verkeerde wachtlijst en hoor je dat pas bij de intake van de betreffende organisatie die je vervolgens weer verwijst naar de volgende organisatie en wederom: formulieren, wachtlijst en zo verder tot je aan een inrichting toe bent als je dat al niet was.

Migratieachtergrond

Niet alleen voor de Nederlander die al een langere tijd in Nederland woont kunnen dit soort problemen opdoen, ook nieuwkomers en inwoners met een migratieachtergrond hebben te maken met deze problematiek. Een paar weken terug besteedde Arjen Lubach in zijn programma ‘Zondag met Lubach’ hier een item aan. Lubach onderzoekt het inburgeringsbeleid in Nederland. In vier jaar tijd – sinds de privatisering van de inburgering – is het aantal geslaagden voor het inburgering-examen maar liefst vijf keer zo klein geworden. Dat is niet zo gek laat Lubach zien; voorlichtingsfilmpjes in het Nederlands, websites in het Nederlands, formulieren in het Nederlands: voor iemand die de taal nog niet spreekt lijkt het een onmogelijke opgave je hier doorheen te slaan.

Licht verstandelijk beperkt (LVB)

Je hoeft natuurlijk geen migratieachtergrond te hebben om op achterstand te staan in het bureaucratische en gedigitaliseerde wereldje. Als je tot de 15% van de Nederlanders behoort met een wat lager dan gemiddeld IQ (LVB) val je ook al uit de boot.

Onvrede in cijfers

Er zijn dus verschillende groepen die kritiek mogen hebben op de sociale voorzieningen in Nederland en dan met name op de aanvraag hiervan. Uit onderzoek van Mezzo, de landelijke vereniging van mantelzorgers en vrijwilligerszorg, blijkt dat ruim 80% van de mantelzorgers zich geregeld zorgen maken over de ingewikkelde nieuwe regelgeving. Femke Halsema stelt als voorzitter van de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) dat de helft van alle instellingen die zeer jonge kinderen begeleiden (van nul tot zes jaar) ervaart dat kinderen soms onterecht geen toegang krijgen tot de Wet langdurige zorg (Wlz). Daarnaast vindt 40% van de instellingen dat gemeenten hun zorgplicht niet goed nakomen. In 2015 heeft de Monitor Transitie Jeugd 472 meldingen ontvangen over hulp aan kinderen van 12 tot en met 17 jaar. Dezelfde problemen blijven terugkeren: jongeren en hun ouders werden te vaak doorverwezen waardoor er te veel tijd zat tussen het uiten van een hulpvraag en het moment dat ze echt hulp kregen.

Oproep

De problemen en klachten op een rijtje zetten – zoals ik hier doe – is een stuk makkelijker dan met een passende oplossing komen. Het is de taak van alle betrokkenen, overheid, politici en (zorg) instanties om dit gezamenlijk aan te pakken. In een eerder artikel schreef ik al over het manifest van Terlouw waarin de vijf hoofdpunten over milieu en duurzaamheid van mens en aarde zijn opgenomen. Wellicht is het een idee om ook zo’n soortgelijk manifest op te stellen over de toekomst van de sociale ondersteuning in Nederland.
Denkt u eens na welke punten u hierin zou willen…

Deel dit artikel: