0299 75 02 68 info@leefomgeving.com

De symptomen van stress op de werkvloer

We kennen het ongetwijfeld allemaal: de lange, zenuwslopende werkdagen waar een part- of fulltime baan vaak mee gepaard gaat. U kunt er niet aan ontsnappen. Deadlines die gehaald moeten worden, voordrachten die het verloop van je carrière kunnen bepalen en een functioneringsgesprek waar u als een berg tegenop ziet. Het zijn allemaal zaken die stress op kunnen leveren. Maar hoe weet u nou wanneer het om stress gaat? Wat zijn de symptomen van stress op het werk? In dit artikel gaan we daar uitgebreid op in.

De mogelijke oorzaken van stress op de werkvloer zijn niet op één hand te tellen. Er duikt altijd wel weer iets op dat het bloed onder uw nagels vandaan haalt. Of een activiteit waar u liever niet aan deelneemt wegens faalangst. De vraag is echter: is stress in de kern nou zo erg?

Stress is normaal

Stress vormt (hoe vervelend we het ook vinden) een normaal, eigenlijk alledaags onderdeel van ons leven. Dat we op sommige momenten een beetje zenuwachtig zijn is ook helemaal niet erg: het maakt ons bewust van de fouten die we kunnen maken, maar ook van de voordelen die we kunnen behalen.

“Wie nooit gestrest is, heeft nooit geleefd” – in die uitspraak zit meer waarheid dan u vooraf zou denken. Enerzijds kan stress ons namelijk helpen om onze doelen te bereiken, het vormt een obstakel dat u wilt (en ook kunt) overwinnen. Anderzijds kan stress ook bijzonder schadelijk zijn, bijvoorbeeld als we er vrijwel doorlopend onder gebukt gaan.

Denkt u aan deze vorm van structurele stress te lijden? Hieronder vindt u enkele van de belangrijkste symptomen.

Fysieke stress symptomen

Stress presenteert zich doorgaans in de gedaante van een ziekte of verkoudheid. Hebt u, vaker dan normaal, last van moeheid, sufheid, hartkloppingen, spierpijn, hoge bloeddruk, e.a. fysische mankementen, dan lijdt u mogelijk aan een schadelijke vorm van stress. Andere gebruikelijke symptomen van stress op het werk zijn bijvoorbeeld overmatig transpireren, slaapgebrek en een verminderd libido.

fysieke stress symptomen

Griep kan ook een fysieke stress symptoom zijn

Veel mensen die aan stress lijden, vinden het moeilijk om de problemen voortvloeiend vanuit hun werk, thuis van zich af te zetten. Hierdoor zijn ze eigenlijk continu bezig met hun werk zonder een moment van rust te vinden. Pogingen om toch rust te vinden, kunnen zich uiten in overmatig gebruik van drank, sigaretten en medicijnen – stress kan dus een verslaving in de hand spelen.

Psychologische stress symptomen

Psychologische tekenen van stress zijn doorgaans moeilijker op te merken. In de meeste gevallen geldt echter: uw slechtste eigenschappen worden door stress op het werk versterkt. Hebt u van nature veel temperament, dan kan stress leiden tot woedeaanvallen en irrationale uitbarstingen. Bent u van huis uit geneigd tot een sombere, introspectieve houding, dan kan stress mogelijk leiden tot een depressie.

Ook verlies van concentratievermogen, verminderd gevoel voor humor, en een verhoogd angstgevoel zijn allemaal mogelijke symptomen van stress op het werk.

psychologische stress symptomen

Psychologische stress symptomen

Wat kunt u als manager doen?

Als manager van een bedrijf is het vooral eerst belangrijk om een prettige sfeer te handhaven, een klimaat waarin werknemers het gevoel hebben dat het normaal is om fouten te maken en waarin ze elkaar om raad en steun kunnen vragen.

Zodra dit verdwijnt en men uitsluitend de individualistische aanpak gaat promoten, verdwijnt dit gevoel van zekerheid en daarmee het vangnet voor mogelijk stressaanvallen. Zorg als manager dus voor een prettige, interactieve werksfeer, waarbij mensen niet alleen collega’s maar ook vrienden kunnen zijn.

 

Hebt u vragen of opmerkingen over symptomen van stress op het werk? Reageer hieronder!

Deel dit artikel: